Bildet viser skredmassene ved Tylorstown i Wales i 2020. Det ble skade på infrastruktur, men lokalbefolkningen ble spart. Foto: Rhondda Cynon Taf grevskapsdistrikt
Etter en uvanlig nedbørsrik februar måned i 2020 gikk det et skred langs åssiden over tettstedet Tylorstown i den sørlige delen av Wales. Skredet, som bestod av ca. 60 000 tonn masser, gikk i en såkalt coal tip – en haug av avgangsmasser fra landets historiske kullindustri.
I 2020 gikk det bra, men alle walisere er kjente med hendelsen i 1966. Da kollapset en tilsvarende «kullhaug» ved landsbyen Aberfan. Massene raste ned åssiden og traff landsbyen og den lokale skolen med full kraft. 116 barn og 28 voksne mistet livet.

I etterkant av Tylorstown-hendelsen for tre år siden har myndighetene tatt grep for å kartlegge hvor mange kullhauger som faktisk finnes i landet og hvorvidt de er stabile.
I 2021 kunne de fortelle at det så langt er identifisert 2 456 hauger, hvorav hele 327 er klassifisert som høyrisiko. Kartleggingsarbeidet er pågående.
Klimaendringsministeren i Wales, Julie James, påpeker imidlertid at arbeidet med å utbedre og sikre alle kullhaugene vil kunne ta 10 – 15 år. Myndighetene skal imidlertid prioritere de lokalitetene som utgjør størst trussel for lokalbefolkningen.
Per 2022 ble 70 av kullhaugene overvåket ved hjelp av sensorer, fjernmåling og andre teknologier. Droner skal også bli tatt i bruk.
bbc.com belyste i en sak i 2021 at risikoen for skred fra avgangsmassene har økt på grunn av klimaendringer som gir mer nedbør og flere flomepisoder. Kullhaugene består av stein og annet løsmateriale som er stablet oppå hverandre i flere lag.
Geolog Jamie Price forklarte til BBC at lengre og mer intense nedbørshendelser øker risikoen for kollaps av haugene. Mer fuktighet i massene og et økt grunnvannsnivå kan påvirke stabiliteten.
Kartleggingen har så langt vist at det er grevskapsdistriktet Rhondda Cynon Taf, der også Tylorstown ligger, som har de fleste kullhaugene (75) som er klassifisert som høyrisiko.
De fleste kullforekomstene i Wales ligger sør i landet (South Wales Coalfield) og er av karbon alder (pennsylvaniatiden, 318 – 299 millioner år siden). Kullindustrien i Wales hadde sin storhetstid i andre halvdel av 1800-tallet og inn på 1900-tallet. Den siste gruven stengte i 2015.