Medisinsk teknologi kan gi tryggere CO2-lagring

Det norske teknologiselskapet qWave har utviklet et brønninstrument som kan måle spenninger i en formasjon med akustiske sjokkbølger. Slik informasjon er essensiell både for CO2-lagring og boring av olje- og gassbrønner.

qWaves prototype PulseFrac Tool. Kilde: qWave AS

Norske qWave AS ønsker å overføre medisinsk teknologi til offshorebransjen. Selskapet, som ble stiftet i 2015, har jobbet med utviklingen av en prototype av et brønninstrument som kan måle horisontale spenninger i bergarter.

Prototypen baserer seg på bruken av akustiske sjokkbølger, eller såkalt Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy, som innen medisin benyttes for å knuse nyrestein uten kirurgiske inngrep.

Ved å overføre prinsippene fra ESWL til brønnteknologi, har qWave utviklet en metode med fokuserte sjokkbølger for å skape et svakt punkt i bergformasjonen. Dette muliggjør mer presis måling av horisontale spenninger. Slike målinger er blant annet nyttig for å vurdere lagringskapasiteten til et CO2-lager.

Det skriver CLIMIT, som har støttet prosjektet med i underkant av 4,8 millioner kroner.

Horisontale spenninger påvirker styrken til en takbergart. Jo sterkere takbergarten er, desto høyere kan CO2-injeksjonsvolumene være per brønn.

CLIMIT skriver videre at dagens metoder for å måle spenninger har sine begrensninger, og kan gi upålitelige resultater. Behovet for gjentatte målinger kan fort bli dyrt i brønner på dypt vann.

De foreløpige resultatene har vært lovende, og prototypen har blitt testet med suksess. Selskapet har inngått et industrielt samarbeid med Equinor, Vår Energi, OMV og DNO, hvorav de tre førstnevnte allerede har sikret seg CCS-lisenser på norsk sokkel.  

Industripartnerne bidrar med ekspertise og finansiering, samtidig som de definerer sine teknologibehov og utviklingsmål.

Planen er å utvikle en kommersiell versjon av verktøyet. Den neste store milepælen for samarbeidet blir å demonstrere teknologien i en offshore brønn.

Teknologien er også anvendbar for olje- og gassbrønner, der behovet for kunnskap om bergartenes spenninger og mekaniske egenskaper er avgjørende i brønnkonstruksjon og produksjon.

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering som gir økonomisk støtte til CCS-prosjekter. Programmet er et samarbeid mellom Gassnova SF og Norges forskningsråd.

Les mer om teknologien på climit.no

Ronny Setså

https://geoforskning.no/medisinsk-teknologi-kan-gi-tryggere-co2-lagring/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER