Gigantklabber, geotermisk energi på Svalbard, gasshydrater, fjellplanter i Norge og eksponerte mantelbergarter. Her er de fem mest leste sakene i mai.
POPULÆR: Artikkelen av Kirsti Midttømme om potensialet for utnyttelse av geotermisk energi på Svalbard falt i smak blant våre lesere. Foto: Kirsti Midttømme/CGER
Her er de fem mest leste sakene i mai:
1. «Geologiske gigantklabber» etter istidens breer på norsk sokkel
Klabber under sokkelens isbredekker skaptes på lignende vis som under ski, men i løsmasser eller svake bergarter istedenfor snø. De kan ha utstrekning på mange kvadratkilometer. Studie av dannelsesmekanismene har gitt ny forståelse av grunnforhold og bevegelse av isstrømmer.
2. En historie lest i stein
Bergarter fra mantelen kan binde millioner av tonn med karbondioksid ved reaksjon med væsker. På øyen Leka i Nord-Trøndelag kan vi observere resultatet, et naturlig laboratorium hvor de kjemiske reaksjonene er ‘fryst’ inn i bergartene.
3. Klimagassutslipp fra havbunnene – et gåtefullt fenomen
Naturlige utslipp av metangass fra havbunnen er et utbredt fenomen, som vi kun har vært oppmerksomme på i noen få tiår.
4. Fjellplantene under siste istid
Var landet vårt fullstendig dekket av is under siste istid? Eller fantes det isfrie nunataker hvor enkelte hardføre planter kunne overleve? Biologene og geologene har diskutert dette lenge, men mysteriet er fortsatt ikke løst.
5. Er fornybar geotermisk energi et alternativ for Svalbard?
Spørsmålet er mer enn noen gang blitt aktuelt. Forskere har en visjon om at geotermisk energi kan erstatte dagens fossile energi, og jobber nå med å kartlegge det geotermiske potensialet.