Russiske forskere mener utslipp av metan fra permafrosten kan ha skapt krateret på Yamal-halvøya i Sibir.
Satellittfoto av Yamal-halvøya i Sibir. Kart: Google Earth
I midten av juli ble et 30 meter bredt krater oppdaget på tundraen på Yamal-halvøya i Sibir i Russland.
Halvøya innehar Russlands og verdens største reserver av naturgass, og russiske forskere mener krateret kan ha blitt skapt ved at metangass har trengt i gjennom det isolerende permafrostlaget.
Forskerne har registrert at luften i bunnen av krateret inneholder opp mot 9,6 prosent metan. Til sammenlikning er konsentrasjonen i atmosfæren kun 0,000179 prosent.
Krateret har en diameter på 30 meter. I bunnen er konsentrasjonen av metan 8,9 prosent. Foto: Yamalo-Nenets Autonomous Okrug Governor
I følge forskerne kan metangassen ha presset seg ut gjennom permafrostlaget fordi de to siste somrene har vært usedvanlig varme med gjennomsnittstemperaturer 5 °C over normalen.
Dette kan ha tint permafrosten og gjort det mindre motstandsdyktig for den akkumulerte gassen som ligger under.
Andre forskere peker også på global oppvarming over lengre tid som en mulig årsak for et tynnere permafrostlag.
Etterhvert som Sibir fortsetter å varmes opp, kan slike kratere oppstå flere steder. Det kan skje både ved at permafrosten tiner, men også ved at metanhydrater – fryst naturgass – tiner og øker spenningen i undergrunnen.
For å finne svar på hvordan krateret på Yamal ble dannet, ønsker de russiske forskerne nå å utføre gassmålinger i kraterets vegger.