Norske forskningsmiljøer samler krefter for å gjøre banebrytende geovitenskapelige undersøkelser i Polhavet.
Rolf Mjelde leder den vitenskapelige delen i GoNorth. Foto: Ronny Setså
– Målet er et internasjonalt forskningsprogram av høy kvalitet som skal gi økt kunnskap og bevisstgjøring av de arktiske områdene nord for Svalbard, forteller Rolf Mjelde, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.
Mjelde er leder for den vitenskapelige delen av det kommende forskningsprogrammet Geosciences in the Northern Arctic (GoNorth).
Prosjektet er for tiden i en fase der et vitenskapelige programmet utarbeides, samt at logistikk og finansiering planlegges.
LES OGSÅ: Ny giv i Polhavet
Ifølge Mjelde er det mange spørsmål GoNorth ønsker å få svar på. Til dette skal de bruke det ypperste som er tilgjengelig av teknologi, blant annet havbunnsseismometre (OBS) og ubemannende og fjernstyrte undervannsfartøy (AUV og ROV).
Noen nøkkelspørsmål i GoNorth er:
- Hvorfor har det vært så sterk landheving og erosjon på Svalbard?
- Hvorfor er Svalbards nordmargin uvanlig smal?
- Hvorfor er det så stor hydrotermal aktivitet langs den ultrasakte spredende Gakkelryggen?
- Hvordan påvirker forholdene i Arktis det globale klimaet?
Prosjektpartnerne i GoNorth består av de fleste geofaglige forskningsmiljøene i landet (se liste i faktaboks under). Nå jobber prosjektlederne med å også få relevante internasjonale samarbeidspartnere fra blant annet Russland, Polen og Danmark med på laget.
Alfred Wegener-instituttets isbryter Polarstern kan bli aktuell å bruke for fremtidige ekspedisjoner i Polhavet. Foto: Matthias Forwick
– Vi ønsker også det tyske Alfred Wegener-instituttet som samarbeidspartner fordi vi trenger en isbryter, og deres Polarstern er én mulighet. Også den svenske isbryteren Oden kan være aktuell, påpeker professoren.
Det endelige vitenskapelige programmet, logistikken og finansieringen skal etter planen være klart juni 2017.
GoNorth – foreløpige samarbeidspartnere Norges geologiske undersøkelse |