Kart over Kyiv-regionen. Sirklene viser eksplosjoner som er fanget opp av seismiske målestasjoner (trekanter) i perioden januar – november 2022. Illustrasjon: Dando med flere, 2023
I slutten av februar var det tre år siden Russland startet en fullskala invasjon av Ukraina. Resten av verden har fulgt krigen utfolde seg på avstand gjennom nyhetsdekning, satellittbilder, oppdateringer i sosiale medier og ikke minst offisielle uttalelser fra myndigheter og militære kilder.
Det kan være utfordrende å skille sannhet fra propaganda. Informasjon fra myndigheter og militære kilder kan være ufullstendig, forvrengt eller manipulert av militærstrategiske og politiske hensyn. Øyenvitneskildringer og videoer fra konfliktsoner gir verdifull innsikt, men kan også være vanskelig å verifisere.
Under den pågående krigen har NORSAR for første gang vist hvordan seismiske data – rystelser i bakken – kan brukes for å gi et objektivt og presist bilde av krigshandlingene.
Seismometre og infralydsensorer kan oppdage voldsomme eksplosjoner forårsaket av bomber og rakettangrep. Ved å analysere data fra seismiske stasjoner kan NORSAR dermed fastslå tidspunkt, sted og omfang av eksplosjoner i sanntid i Ukraina.
Det opplyser NORSAR.
I 2023 publiserte en gruppe forskere, ledet av NORSARs avdelingsleder for verifikasjon av Prøvestansavtalen, Ben Dando, en artikkel i tidsskriftet Nature.
Studien viser hvordan seismiske data kan brukes til å overvåke militære angrep i sanntid. Forskerne analyserte seismiske bølger generert av eksplosjoner i Nord-Ukraina og fant at lokale seismometernettverk kunne identifisere over 1 200 eksplosjoner i Kyiv-regionen mellom februar og november 2022. Dette var langt flere enn hva som hadde blitt rapportert offentlig.
Dette gir en uavhengig og objektiv metode for å dokumentere militære angrep, som kan være nyttig for internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsgrupper som overvåker konflikter og potensielle brudd på internasjonal lov.
Metoden har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle overvåkingssystemer, som satellittbilder og øyenvitneskildringer. Seismiske data er upåvirket av værforhold, kan gi kontinuerlig overvåking og kan oppdage eksplosjoner som kanskje ikke er synlige fra rommet.
Seismiske data er også viktige for vurderingen av trusler mot kritisk infrastruktur, som for eksempel mot de ukrainske kjernekraftverkene. Overvåkingskapasiteten fra seismiske data gir tidlige varsler om hendelser som kan føre til radioaktivt nedfall, slik at norske myndigheter kan vurdere potensielle strålingsfarer og reagere effektivt, skriver NORSAR.
Uavhengig, datadrevet konfliktovervåking er viktigere enn noensinne. Seismikk og fiberoptisk sensorteknologi kan ha en betydningsfull virkning, ikke bare under aktive konflikter, men også ved verifisering av våpenhvile og situasjonsforståelse.
Ved å kontinuerlig videreutvikle disse teknologiene setter NORSAR en ny standard for konfliktovervåking, og sikrer større åpenhet, ansvarlighet og sikkerhet i krisetider, konkluderer forskningsstiftelsen.