Et nytt tverrfaglig forskningsprosjekt vil utforske de nordatlantiske kontinentalmarginene. Målet er økt kunnskap om klima, olje og geofarer.
Hans-Petter Sejrup er koordinator for det nye forskningsprosjektet GLANAM. Her sammen med Haflidi Haflidason (til høyre). Foto: Dag Hellesund
Det nyoppstartede europeiske prosjektet Glaciated North Atlantic Margins (GLANAM) har som formål å øke forståelsen for hvordan isen og prosessene knyttet til de siste istidene har formet havbunnen og kontinentalmarginene i Nord-Atlanteren.
Forskningen skal styres fra Universitetet i Bergen (UiB) med professor Hans-Petter Sejrup ved Institutt for geovitenskap som koordinator.
Prosjektet vil blant annet fokusere på hvordan de mangfoldige istidene har påvirket petroleumssystemene i regionen.
– Isens utbredelse har helt klart spilt en viktig rolle for mange av sokkelens oljefelter. Kartleggingen vil dessuten gi oss bedre innsikt i utviklingen og forekomstene av gasshydrater, sier Sejrup.
Undersjøiske skred og tsunamier
– Et minst like viktig aspekt er forståelsen av offshore geofarer som undersjøiske skred og påfølgende tsunamier, fortsetter Sejrup.
Sejrup påpeker at Nord-Atlanteren er regnet som et lavrisikoområde for slike geofarer sammenliknet med for eksempel Stillehavet.
Kartet viser lokalitetene GLANAM vil undersøke. Illustrasjon: GLANAM
– Men det er viktig å forstå hva som ligger til grunn for slike hendelser, og Storeggaskredet er et godt eksempel på at vi ikke bør undervurdere risikoen her hjemme. Ikke minst er norske fjorder utsatte for ras fra bratte fjellpartier, påpeker Sejrup.
Utdanner og mobiliserer unge forskere
I følge Sejrup er utdanningsdelen kanskje GLANAMs viktigste komponent. Prosjektet skal i løpet av året ansette 15 forskere og stipendiater. I tillegg vil en rekke masterstudenter bli delaktig.
– Forskerutdanningen er noe vi prioriterer i dette prosjektet. Vi ønsker å skape gode utdanningsmiljøer og styrke den europeiske kompetansen på de geologiske systemene de siste par millioner årene, forteller Sejrup.
Sejrup forteller at GLANAM legger vekt på mobilitet og utveksling når det gjelder de nyansatte.
– Vi har begynt å utlyse stillinger, og vil ansette på tvers av landegrensene. Det er dessuten et krav at de unge forskerne ikke kan tilbringe hele forskningsperioden i kun ett land – de må være med på utveksling, sier Sejrup.
GLANAM koordineres ved UiB med partnere fra Universitetet i Tromsø, Universitetet på Svalbard, North Energy, Statoil, Volcanic Basin Petroleum Research, University of Durham, University of Ulster, Scottish Association for Marine Science og De Nasjonale Geologiske Undersøkelser for Danmark og Grønland.
Prosjektet er finansiert av EU som et Marie Curie Training Network med en bevilgning på 35 millioner kroner og startet formelt 1. april i år.
Hans-Petter Sejrup (til venstre) klargjør en sedimentprøve om bord på G. O. Sars. Foto: Hans-Petter Sejrup