Skredmasser, et fjell og en inaktiv rift

VITEN Kartleggingsprogrammet MAREANO har observert en rekke landformer på dypet i Norskehavet.

Kartleggingsprogrammet MAREANO har observert en rekke landformer på dypet i Norskehavet.


530x297 FjellEt 500 meter høyt undersjøisk fjell i Norskehavet. Illustrasjon: MAREANO

Terrenget på havbunnen i Norskehavet er variert og gir innsikt i geologiske prosesser. Det viser undersøkelser gjort av havbunnskartleggingsprogrammet MAREANO.

I 2019 har de planlagt å kartlegge flere områder på norsk sokkel og i dyphavet i Norskehavet og i Barentshavet.

De nye resultatene (skyggerelieffbilder) fra Norskehavet vest for Nordland er hentet fra dybder som strekker seg fra 600 meter til 3 800 meter.

Lengst i vest har MAREANO-forskerne sammenstilt nye terrengbilder av Ægirryggen som var en aktiv spredningssone under åpningen av Norskehavet i perioden 55 – 27 millioner år siden. Ryggen er i dag inaktiv, men fortsatt et yndet objekt for forsking på tektoniske prosesser.

530x336 ÆgirDeler av Ægirryggen. Illustrasjon: MAREANO

Nærmere land i øst har forskerne detaljkartlagt ytre deler av massene etter Storeggaraset som gikk for ca. 8 100 år siden.

Skredhendelsen flyttet om lag 5 500 km3 sedimenter, og dannet en tsunami med bølgehøyder på opptil flere titalls meter ved kysten av Norge, Island, Grønland, Shetland, Færøyene og Skottland.

530x297 SkredSkredmasser på havets bunn. Illustrasjon: MAREANO

I et relativt flatt landskap på 3 400 meters dybde finner vi et 500 meter høyt fjell. Fjellet har en diameter på om lag en mil (se bildet øverst i saken).

Les mer om de nyeste resultatene fra kartleggingen her

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Ronny Setså

https://geoforskning.no/skredmasser-et-fjell-og-en-inaktiv-rift/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER