T. Rex funnet i Norge

1. APRIL Norske forskere har avdekket beinrester av «Kongen av dinosaurene» i 67 millioner år gamle bergarter på Andøya i Nordland.

Norske forskere har avdekket beinrester av «Kongen av dinosaurene» i 67 millioner år gamle bergarter på Andøya i Nordland.


530x351 Strandblotning RamsåMesozoiske avsetninger på Andøya. Foto: Peter Midbøe

Obs! Dette var geoforskning.nos aprilspøk for 2017.

– Vi kan bekrefte at knoklene tilhørte en Tyrannosaurus rex. Dette er det første funnet av arten utenfor Nord-Amerika, og vi er henrykte over at den er funnet i Norge, sier Hans Arne Nakrem.

Nakrem er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo og én av forskerne bak det spektakulære funnet.

170 hanakremMen selv omtaler professoren funnet som noe av et slumpetreff.

De unike knokkelrestene har nemlig befunnet seg på Naturhistorisk museum i nærmere to år, men det var først i forrige uke at de ble analysert og identifisert som en del av skjelettet til T. Rex.

– Vi har den siste tiden vært inne i en omfattende flytteprosess ved museet. Derfor har esken ligget urørt på et midlertidig lager, forklarer Nakrem.

Esken inneholdt prøver av sedimentære bergarter hentet i felt på Andøya i Nordland sommeren 2015.

Foto: NHM

Så langt har Nakrem og hans kolleger definert flere ryggvirvler, en underkjeve, et par klør og en bit av en hjernekasse.

Se bilder av knokkelrestene her

Unik geologi

Ramsåfeltet på Andøya er det eneste stedet på fastlandet vi kjenner til forekomster av sedimentære bergarter av jura og kritt alder.

Blotningene finnes langs kysten i 8,4 kilometers lengde mellom Ramså og Skarstein. De er omgitt av prekambriske granitter og gneiser samt kaledonsk gabbro.

Sedimentene er bevart i nedforkastede, små sedimentbassenger og har derfor unngått å bli skrapt vekk da mektige isbreer skyflet vekk løsmasser og fjell under de siste istidene.

Den første interessen for disse blotningene, for langt over 100 år siden, skyldtes tynne kull-lag som ga håp om en drivverdig forekomst. Svært lite kull har blitt tatt ut, men bergartene har gitt geologene ny kunnskap om Norges geologiske historie.

11 meter lang

Basert på de foreløpige funnene hevder Nakrem T. Rexen kan ha vært 11 meter lang og veid om lag fem tonn.

Studier av tilsvarende eksemplarer fra Nord-Amerika forteller oss at den kjøttetende dinosauren levde i et åpent slette- eller skogslandskap.

– Det stemmer godt overens med kullforekomstene som vitner om lavtliggende, frodige markområder på Andøya for 67 millioner år siden.

530x351 t rex stanBildet viser den amerikanske tyrannosaurusen «Stan» som ble kjøpt inn til Naturhistorisk museum. Foto: NHM

Inviterer til pressekonferanse

Nakrem og hans kolleger inviterer til pressekonferanse førstkommende tirsdag.

Der skal de fortelle mer om hva vi vet om Norges eneste eksemplar av Tyrannosaurus rex, og hvilke konsekvenser det storslåtte funnet kan gi for turismen til Andøya.

– Vi kommer også til å presentere planer for videre forskning. Hvorvidt vi kan finne flere eksemplarer på Andøya, og om de også kan ha eksistert på Svalbard er to viktige spørsmål vi ønsker å finne svaret på, avslutter Hans Arne Nakrem.

Ronny Setså

https://geoforskning.no/t-rex-funnet-i-norge/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER