Tror på UNESCO-status

Geopark Sunnhordland har blitt innstilt til endelig godkjennelse som UNESCO Global Geopark. Det betyr at geoparken trolig vil få den gjeve statusen til våren.

Snart kan dette bli en UNESCO Global Geopark. Utsikt fra Stordfjellet mot Kvinnherad i øst. Foto: Samarbeidsrådet for Sunnhordland / Linn Therese Vinje

Tidligere i desember fant det årlige jurymøte til UNESCO Global Geopark Network sted i Paris. På agendaen stod blant annet søknader fra flere geoparker rundt om i verden, inkludert Geopark Sunnhordland som ble innstilt til endelig godkjennelse..

Det skriver Geopark Sunnhordland på sine Facebook-sider. Endelig godkjennelse kan skje i april.

Tidligere denne høsten hadde to representanter fra UNESCO vært på besøk i geoparken for å vurdere om den er en UNESCO-status verdig. Da hadde parken nylig sendt inn søknad for å kunne oppnå den gjeve statusen.

Geopark Sunnhordland åpnet offisielt i september 2019 og kan tilby et bredt spekter av geologiske og arkeologiske severdigheter.

– Både jordas og menneskets historie skal fortelles gjennom geoparkens attraksjoner, uttalte Stautland under et geoturismeseminar i Stord i forbindelse med åpningen.

– De første sporene etter mennesker i denne regionen strekker seg tilbake til 11 300 år før nåtid, og landskapet, ressursene og nærheten til storhavet har vært styrende for den kulturelle utviklingen.

Geoforskning.no: Et geologisk og arkeologisk utstillingsvindu

Brynjar Stautland og UiB-forskerne John-Inge Svendsen og Øystein Jansen har vært sentrale i arbeidet med å realisere geoparken. Her fra åpningen i 2019. Foto: Ronny Setså

Representantene fra UNESCO fikk en grundig omvisning i geoparken som spenner over åtte kommuner. De fikk høre historier om både geologi og historie.

Kravene for å få en UNESCO-status er blant annet at området har en geologisk arv som er av internasjonal betydning, vurdert av internasjonale eksperter. Geoparken må kunne ha en plan for å formidle sammenhengen mellom geologi og kultur- og naturarv.

geoforskning.no: En UNESCO-status skrevet i sand

Parken skal også styrke lokal identitet og næringsliv, og stimulere bærekraftig turisme til området. Statusen er heller ikke evigvarende, men gis i opptil fire år om gangen.

Norge har fra tidligere tre geoparker med status som UNESCO Global Geopark; Gea Norvegica (Vestfold og Telemark), Magma Geopark (Vest-Agder og Rogaland) og Trollfjell Geopark (Helgeland).

Ronny Setså

https://geoforskning.no/tror-pa-unesco-status/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER