NVE har startet kontinuerlig overvåking av fjellpartiet Tussafoten. Foto: NVE
I fjor ble det bestemt at to nye ustabile fjellpartier i Norge skal settes under kontinuerlig overvåking av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Det ene er Stiksmoen ved turistbygda Flåm, og det andre er Tussafoten i Eidfjord.
Geo365.no: Truer turistbygd
NVE skriver at det er beregnet to scenarier for Tussafoten, et oppsprukket fjellparti som ligger 1 100 meter over Eidfjordvatnet. I det største scenariet – A – som omfatter hele fjellpartiet, kan ca. 13 millioner m3 rase ut. Scenario B omfatter en mindre østlig del av partiet (ca. 6 millioner m3).
De årlige sannsynlighetene for ras er beregnet til henholdsvis 1/500 og 1/200, eller 0,2 og 0,5 prosent.
Norges geologiske undersøkelse (NGU) har kartlagt Tussafoten siden 2017 og har modellert mulige utløp og konsekvenser.
Om hele fjellpartiet, som per i dag beveger seg i underkant av 2 cm per år, skulle rase, er forventet tap av liv ca. 200 personer. Om den østlige delen raser, er forventet tap av liv ca. 100 personer. I begge tilfeller er konsekvensene basert på et ikke-varslet skred. Den østlige delen av fjellpartiet beveger seg opptil 8 cm per år.
Et eventuelt skred kan ramme tettstedet Øvre Eidfjord på flere måter. Ved et direkte treff, har NGU modellert to faresoner med årlig sannsynlighet på 1/1 000 og 1/5 000 (se figuren under).

Det er også mulig at skredmassene treffer Eidfjordvatnet. Det kan skape en flodbølge, og det var Norges Geotekniske Institutt (NGI) som fikk i oppgave å modellere oppskyllingshøyder.
NGIs rapport forteller at sannsynligheten for å få flodbølger som måler flere meter i høyde er svært lav. Kartet under viser modellerte faresoner ved flere gjentaksintervaller (et mål på sannsynlighet) ved Eidfjord.
På motsatt side av Eidfjordvatnet ved utløpet til Eio som renner ned til Eidfjord, vil oppskyllingshøydene være lavere.

Om et skred går ned i Eidfjordvatnet, vil flodbølgene sende pulser av vann ned elva Eio mot Eidfjord. Ifølge NGI er det svært usannsynlig at vannnivået ved utløpet av Eio vil bli særlig høyt. De har beregnet vannivåer på 40, 52 og 292 cm over normal for returperioder på henholdsvis 5 000 år, 10 000 år og maksimalhøyde.
Sannsynligheten for vannstandsheving som kan gi flom i Eidfjord sentrum er svært lav, og medfører ingen faresone, oppsummerer NVE.
NGUs modelleringer av skredutløp har også resultert i en faresone i Måbødalen sørøst for Øvre Eidfjord. Både skredscenario A og B kan resultere i at elva Bjoreio kan bli oppdemt, noe som gir risiko for flom. Den årlige sannsynligheten er beregnet til større enn 1 /1 000.
Overvåkingen består i av en totalstasjon som måler mot 18 prismer i det ustabile fjellpartiet. I tillegg brukes kameraovervåking og bakkebaserte- og satellittbaserte radarmålinger. Det ble i 2022 også satt opp GPS og klimastasjon.