Vekst for permanent havbunnsseismikk

NYHET Permanent havbunnsseismikk gir mange fordeler sammenliknet med annen seismikk. Teknologiselskapet Octio AS står sterkt rustet i det voksende markedet.

530x352 bfBjarte Fagerås er administrerende direktør i Octio AS. Foto: Ronny Setså

 –    Tidligere ble brønnen flyttet til oljen. I dag har det blitt mer fokus på å flytte oljen til brønnen, fremholder Bjarte Fagerås, administrerende direktør i bergensselskapet Octio AS.

Octio er et teknologiselskap som leverer løsninger for permanent overvåking av reservoarene fra havbunnen. Teknologien, som enkelt forklart er et digitalt nettverk på havbunnen med innebygget 4C sensorer, gir mange fordeler sammenliknet med konvensjonell repetert 3D seismikk.

-Ved å benytte 4D seismikk kan oljeselskapene blant annet finne gjenglemte lommer i reservoaret og dermed øke utvinningsgraden av olje.

Men 4D med repetisjon hvert 3-4 år har også sine begrensninger. Her kommer poenget om å flytte oljen til brønnen inn. Skal oljeselskapene fullt ut kunne forstå de dynamiske endringene i reservoaret og forutsi væskestrømmene og endringene i trykket, trenger de jevnlige avbildninger. Helst flere ganger i året. Og da kan det bli dyrt med tradisjonell taueseismikk

–    Etter et visst antall surveys (seismikkskytinger) vil det lønne seg å ha permanente instrumenter på havbunnen. Samtidig vil det for mange felt være kostnadsmessig urealistisk med permanent overvåking. Vi tror framtidige installasjoner vil inkludere hybridløsninger med permanente instrumenter nær produksjons- og injeksjonsbrønner og tauet seismikk i randsonene, forteller Fagerås.

En annen fordel ved å legge instrumentene på havbunnen, er at også skjærbølgene registreres. Disse kan nemlig ikke bevege seg gjennom væsker og når dermed aldri sensorer ved havoverflaten. Et seismisk datasett som også innehar skjærbølgeinformasjon resulterer i bedre avbildning av hva som befinner seg under havbunnen.

Det finnes flere teknologier som kan innhente den viktige skjærbølgeinformasjonen, blant annet leverer SeaBird Exploration mobile noder som kan legges på havbunnen. Fagerås påpeker igjen viktigheten av å benytte permanente systemer.

–    Det er fysiske grunner til å benytte permanente mottakere på havbunnen, for eksempel vil variabler som støy og små avvik i utleggingen fra gang til gang kunne gi endringer i dataene som ikke er reelle. Jo mer fastlåst systemet er, jo mer presise blir dataene.

–    Ved å benytte nettverket til å lytte til oppsprekninger i undergrunnen, såkalt passiv seismikk, vil man kunne oppdage endringer som skjer i periodene mellom datainnsamlingene. Et digitalt nettverk kan også koble på mange forskjellige sensortyper slik at systemet også kan brukes som et miljøovervåkingssystem. 

Skal overvåke til sommeren

Teknologien er ferdig utviklet. Den har blitt testet, verifisert og kvalifisert. Octio er klar for å levere.

–    Vi har inngått en strategisk samarbeidsavtale med Siemens Oil & Gas som varer i tre år. Denne avtalen er svært viktig for oss ettersom vi er et lite selskap. Vi har teknologien, og Siemens har kapitalen, produksjonskapasitet og komplementær teknologi slik at totalverdien for kunden øker, sier Fagerås.

Selskapet har videre signert en avtale med Statoil om å overvåke en injeksjonbrønn på et av Statoils felter på norsk sokkel til sommeren. Av hensyn til avtalen kan ikke Fagerås røpe hvilket felt det gjelder.

Octio kunne dessuten i fjor høst meddele at selskapet har startet et forprosjekt der de vil vurdere permanent monitorering av CO2-lager på havbunnen på oppdrag for CLIMIT.

–    Avtalene vi har gjort så langt er en god anerkjennelse av teknologien vår. Octio er godt posisjonert for et voksende marked innen havbunnsovervåking, avslutter Bjarte Fagerås.

530x398 octio rem modul at seabottomBildet viser en av Octios moduler på havbunnen. Foto: Octio AS

Ronny Setså

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]
https://geoforskning.no/voksende-marked-for-permanent-havbunnsseismikk/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER