En sølvskatt i Oslo, grotteutforskning, mikrofossiler som klimaarkiv, en forkastning i New Zealand og et fremmed undervannsland. Her er de fem mest leste sakene i mai.
POPULÆR: Saken om en rik sølvgruve under Gamle Aker kirke i Oslo falt i smak blant våre lesere i mai. Foto: Tom V. Segalstad / Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo
Her er de fem mest leste sakene i mai:
1. Var det en sølvskatt under Gamle Aker kirke?
Nederst i Maridalsveien finnes gamle gruverester. «Historia Norvegiae» beskriver en rik sølvgruve ved Oslo. Historikere avfeier dette som eventyr. Hva kan geologene finne ut?
2. Grotter – Jordas hemmelige underverden
Det er mye spennende som foregår inne i undergrunnens ukjente hulrom. Grotter er på mange måter naturlige lavtemperaturslaboratorier hvor kjemiske prosesser kan observeres på nært hold og det er nettopp dette som gjør det så spennende og interessant.
Spektakulær grotte i Nordland med store passasjer. Foto: Alexander G. Stadheim
3. Er fortiden veien til fremtiden?
Klimaet endrer seg raskere nå enn noen gang tidligere registret av mennesket, men har det skjedd endringer før? Ved å studere mikrofossiler kan vi «lese» klimahistorien tusenvis/millioner av år tilbake i tid.
4. Alpeforkastinga – ei tikkande bombe
Jordskjelvet i november 2016 var berre ein forsmak på det som kjem – New Zealand ladar opp til eit skjelv med styrke 8 på Richters skala.
5. Et fremmed undervannsland
I dyphavet har vi funnet spektakulære vulkaner og varme kilder i områder som tidligere kun var hvite flekker på kartet. Med dagens teknologi har det blitt mulig å få et glimt av det ukjente landet som ligger gjemt under flere kilometer med vann.
Varme kilder langs midthavsryggen nord for Jan Mayen. Foto: Senter for geobiologi