Skred på flaske

Gir vin laget av druer dyrket på skredmasser en bitter ettersmak? Ikke nødvendigvis.

Stillbilde fra video lenger ned i artikkelen. Kilde: YouTube

I 1248 gikk et katastrofalt skred sørøst i Frankrike, nær grensen mot Italia. Skredet, som ble utløst fra Granier-fjellet, la hele syv landsbyer i øde, og skredmassene skal ha dekket et seks ganger seks kilometer stort areal.

Hendelsen er omtalt av førsteamanuensis Louise Vick ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, som i fjor startet bloggen Fjell i farta! sammen med stipendiat Andreas Grumstad.

Gjennom bloggen ønsker Vick og Grumstad å formidle interessant forskning om fjellskred og geofarer ved UiT. De gir også informasjon om utdanning innen geofarer ved instituttet.

I dag dyrkes det vindruer på de kalkholdige skredmassene, og smaken på vinen (Apremont) skal ifølge Vick være lett og tørr med innslag av blomster og mineraler. Apremont betyr imidlertid «bittert fjell» på fransk.

Illustrasjonen viser skredmassenes utbredelse (gul farge) og de lokale landsbyene. Illustrasjon: GEOCACHING (hentet fra Fjell i farta!)

Det katastrofale skredet skal ha gått etter en periode med mye nedbør og ble utløst på grensen mellom kalkstein og den underliggende mergelen (leirstein med 25-75 prosent kalk).

Skredhendelser har inntruffet ved Granier også i nyere tid. I 2016 kollapset et søyleformet parti (pilar) av fjellet, og skredmassene skal ha utgjort opptil 70 000 kubikkmeter. Skredet stoppet noen hundre meter fra to av landsbyene.

Foto: Louise Vick

Les mer om skredet og vinen på bloggen Fjell i farta!

Ronny Setså

https://geoforskning.no/skred-pa-flaske/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER