[bsa_pro_ad_space id=6]

Hvorfor er geofagstudentene fraværende?

Gjennom studieundersøkelsen Studiebarometeret kan studentene si sin mening om studieprogrammet de går på og således bidra til å heve kvaliteten. Deltakelsen blant geofagstudentene er for lav.

Foto: Ronny Setså

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) kartlegger årlig hva studentene synes om studiet de går på gjennom undersøkelsen Studiebarometeret.

Studentene får mulighet til å gi poeng (1-5) til de ulike aspektene ved studieprogrammet, som undervisning og formidling, tilbakemelding og veiledning fra de faglige ansatte, læringsmiljøet og hvordan organiseringen fungerer, og til sist en helhetsvurdering av programmet.

Dessverre var det få av geofagstudentene i Norge som benyttet anledningen til å si sin mening høsten 2022.

Av de 20 geofaglige studieprogrammene som er listet opp av Studiebarometeret, er det kun 6 som i 2022 hadde tilstrekkelig med respondenter til å gi robuste data.

Tabellen under viser at ni av studiene hadde for få respondenter til at datagrunnlaget var tilstrekkelig godt til å kunne presentere en helhetsvurdering. I tillegg var det ved fem av studieprogrammene såpass få respondenter at Nokut valgte å slå sammen tall for 2021 og 2022.

Respondenter markert med stjerne (*) markerer at tall for 2021 og 2022 er slått sammen. Kilde: Studiebarometeret

Vi står altså igjen med seks geofaglige studieprogrammer i Norge der tallgrunnlaget kan sies å være godt og som utelukkende er basert på fjorårets undersøkelse og ikke en sammenslåing av tall fra 2021 og 2022.

Dette gjør det vanskelig å sammenlikne de ulike programmene opp mot hverandre eller å se utviklingen til et spesifikt studieprogram over tid.

Ifølge Studiebarometeret er hensikten med undersøkelsen å styrke arbeidet med kvalitetsutvikling i høyere utdanning og gi nyttig informasjon om studiekvalitet. De skriver videre at portalen er nyttig for studiesøkere, tilsatte ved høyskoler eller universitet, og andre med interesse for høyere utdanning.

Det er vanskelig å se at statistikken som er sluppet for de 20 geofaglige studieprogrammene skal bidra til å heve kvaliteten eller å gi studiesøkere, tilsatte og andre med interesse den informasjonen de er ute etter.

Vi velger å ikke spørre hvorfor så få av geofagstudentene i fjor høst tok seg tid til å fylle ut skjemaene som sendes ut fra Studiebarometeret. I en hverdag der forelesninger, feltarbeid, innleveringer og eksamener, i tillegg til et sosialt liv og kanskje en jobb ved siden av studiet tar opp mye av tiden, synes kanskje ikke en undersøkelse å være så viktig for en travel student.

Problemet er kanskje heller at studentene ikke blir (godt nok) oppfordret og informert om hvorfor de bør delta i undersøkelsen. Dette må være en jobb for de respektive instituttene og for instituttlederne.

Gjør dere en god nok jobb med å oppfordre studentene til å svare på undersøkelsen? Forteller dere studentene at svarene de gir kan være med på å gi dem en bedre studiehverdag med bedre undervisning og bedre kommunikasjon mellom studenter og ansatte? Forstår de at de ved å ikke svare bidrar til status quo?

Visjonen til instituttlederne bør være at alle studentene deltar i undersøkelsen. Vi håper på langt høyere deltakelse blant geofagstudentene kommende høst.

PS. Institutt for miljø og naturvitskap ved HVL utmerker seg svært positivt i den siste undersøkelsen – de har fått høyest score på helhetsvurderingen for sitt studieprogram og hele 85 prosent av studentene valgte å delta i undersøkelsen.

Ronny Setså

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]
https://geoforskning.no/hvorfor-er-geofagstudentene-fravaerende/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER