Oppsjø i Asker kommune. Kilde: Google Maps
Nyossjøen i Kamerun ser ut som en hvilken som helst annen innsjø, omringet av frodige fjell med beitedyr og landsbyfylte daler.
For nesten 40 år siden ble over 1 700 mennesker og 3 500 husdyr drept, og det viste seg at innsjøen ikke var som alle andre.
Nyossjøen og den norske innsjøen Oppsjø har noe til felles – de er begge meromiktiske. Dette vil si at vannlagene ikke blandes, noe som gjør at gasser og mineraler kan akkumuleres i dypvannet under høyt trykk. Typisk er det en opphopning av gassene karbondioksid og metan, og mineralene jern og svovel.
En eksplosjon av CO2
En sommerkveld i 1986 skjedde det en forstyrrelse som rørte i vannmassene til Nyossjøen. Forskere er ikke sikre på triggeren, men det kan ha vært et jordskred eller et vulkanutbrudd. Innsjøen ligger nemlig i et vulkankrater.
Det gassrike dypvannet ble flyttet over til områder med lavere trykk, og en eksplosiv sky av CO2 sprengte ut av innsjøen. Dette kalles en limnisk erupsjon.
Karbondioksid er tyngre enn luft, og gassen begynte derfor å renne ned langs siden av vulkanen. Den spredde seg langs bakken opptil 23 kilometer vekk fra vannet. Gassen fortrengte oksygenet og førte til kvelning av de som befant seg innenfor området.
Mates av vulkankrater
Heldigvis finnes det forskjeller som gjør Oppsjø langt mindre farlig enn Nyossjøen.
Det at innsjøen i Kamerun ligger i et vulkankrater gjør at den konstant mates med gasser fra vulkansk aktivitet nedenifra. I tillegg har Nyossjøen et betraktelig større volum enn Oppsjø, noe som både gir et høyere trykk og større lagringsplass til CO2.
Før katastrofen inntraff var vannet i Nyossjøen klart og blått, slik som i Asker. På grunn av jernrikt dypvann som steg til overflaten og ble oksidert i lufta har vannet nå fått en dyp, rød farge.
For å forhindre at en slik katastrofe skjer igjen, har forskere installert rør i Nyossjøen som gradvis slipper ut CO2 og dermed hindrer trykket fra å bygge seg opp.
Titan har tidligere skrevet om temaet: Det gir ikke mening at en innsjø skal kunne angripe