Kroken på døra etter 14 år

STUDENT Feltkurset Svalex har siden 2001 sendt ca. 1 400 studenter, professorer og gjester til Svalbard for å lære om geologien i nord. Årets kurs kan ha vært det siste.

Feltkurset Svalex har siden 2001 sendt ca. 1 400 studenter, professorer og gjester til Svalbard for å lære om geologien i nord. Årets kurs kan ha vært det siste.


530x353 expeditionMS Expedition foran Nordenskiöldbreen. Studentene lytter til professor Arild Andresens forelesning. Foto: Hans Arne Nakrem

Denne måneden reiste om lag 90 studenter sammen med 30 professorer og gjester til Svalbard for å bli kjent med den geologiske utviklingen på Svalbard og i Barentshavet gjennom Svalex-kurset.

Til tross for eksepsjonelt godt vær, var det likevel noe som la en demper på turen. 2014 kan ha vært det siste året Svalex ble arrangert.

210 Egil Tjåland– Årets Svalex var det siste i en rekke av 14 der Statoil var hovedsponsor, bekrefter Egil Tjåland, leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU og prosjektleder for Svalex.

Egil Tjåland er leder for Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU og prosjektleder for Svalex. Foto: Halfdan Carstens

Statoil har som hovedsponsor for kurset vært vertskap for feltturen med skipet M/S Expedition som har huset og fraktet deltakerne over Isfjorden og de omkringliggende fjordene på Svalbard.

Svalex er et tolvdagers tverrfaglig kurs bestående av foredrag, prosjekt- og feltarbeid som samler studenter med bakgrunn fra geologi, geofysikk og petroleumsteknologi fra universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø.

Virkelighetsnær erfaring

Studentene som deltar på kurset lærer seg å jobbe i lag med deltakere som har en annen faglig bakgrunn enn dem selv.

Lagene får ta del i problemstillinger og prosjekter tilsvarende de det jobbes med i oljeselskaper:

– Skal Lag 1 gå inn i Canada for å starte utvinning fra tjæresand?
– Hvordan skal Lag 2 forholde seg til korrupsjon når de opererer i Nigeria?
– Vil Lag 3 velge å investere store summer for å øke utvinningsgraden på et modent felt på norsk sokkel?

Har fungert godt

530x405 andresen båtProfessor Arild Andresen (til høyre) sammen med en gruppe av fjorårets Svalex-deltakere på båt i Van Keulen-fjorden på Svalbard. Bildet er tatt av en av deltakerne.

– Logistisk sett har vi blitt flinkere og flinkere for hvert år som har gått. Vi har fått til gode rotasjonsordninger der hver gruppe får den tiden de trenger i felt samtidig som ingen trenger å stå og vente, forteller Arild Andresen, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Andresen har lang fartstid på Svalbard. Han har deltatt som lærer på samtlige Svalex-kurs og vært i felt på Svalbard hvert år siden 1986.

– Ikke minst er vi stolte av at ingen har blitt skadet, til tross for at vi har sendt totalt ca. 1 400 personer ut i felt siden 2001, fortsetter Andresen.

Også studentene har vært fornøyde med kurset. Hvert år fyller deltakerne ut et evalueringsskjema slik at arrangørene får vite hva som har fungert bra og hva som kan gjøres bedre.

– Tilbakemeldingene har blitt stadig bedre med årene. Derfor er det ekstra synd om det nå er slutt, avslutter Arild Andresen.

Se film fra Svalex 2013. Kilde: Anders Mæland / Vimeo.

Les også reisebrevet fra to studenter som deltok på Svalex i 2012

Ronny Setså

https://geoforskning.no/kroken-pa-dora-etter-14-ar/
Previous article
Next article

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER