Denne skissen gir en liten smakebit på hvordan den nye interaktive gruveinstallasjonen kan se ut. Kilde: Vitensenter Nordland
Den nye utstillingen til Vitensenter Nordland, «Fjellan», åpner 18. januar. Ifølge senteret representerer den en omfattende reise gjennom Nordlands geologiske historie, landskap, grotter, geologi og mineraler og strekker seg til temaer om industri og sirkulærøkonomi.
Vitensenter Nordland har samarbeidet med Rana Gruber, Celsa, Norges geologiske undersøkelse og Rana Museum i utviklingen av innholdet til utstillingen.
Det er spesielt i utviklingen av den nye installasjonen at samarbeidet med Rana Gruber har kommet godt med. Installasjonen lar de besøkende engasjere seg direkte med prosessen rundt mineralutvinning og -prosessering, inspirert av Rana Grubers egen produksjonsprosess.
Vitensenteret opplyser at de besøkende kan forvente en praktisk og lærerik opplevelse, der de får utforske mineraltransport og arbeide mot å oppnå optimal renhetsgrad.
Installasjonen er utviklet i samarbeid med britiske Science Projects, en ideell organisasjon som designer og utvikler vitenskapelige, interaktive utstillinger. De har flere norske utstillingsobjekter i porteføljen sin.
Rana Gruber er en norsk jernmalmprodusent og leverandør etablert i 1964, med en virksomhet som er basert på mer enn 200 års gruvedrift ved Mo i Rana.
Selskapet sitter på fem jernmalmforekomster og opererer både dagbrudd og underjordsgruve ved Ørtfjell. De produserer årlig om lag 1,8 millioner tonn jernmalmkonsentrat fordelt på tre typer kvaliteter. Ressursbasen sikrer produksjon i minst mange årtier fremover. De har ambisjon om å bli verdens første karbonfrie jernmalmprodusent innen slutten av 2025.